Máta peprná
Už při vyslovení slova „máta“ si zajisté vybavíte její specifickou, příjemnou vůni. Její vůni si spojíte zejména s chutí mentolu v bonbónech, čokoládě nebo žvýkačkách. Máta peprná (Mentha piperita) je trvalka, která má podélné květenství a zkadeřené okraje listů. Rychle roste a dorůstá výšky kolem 90 cm.
Máta je víceletá bylina kompaktního a bujného vzrůstu. Má dlouhé, úzké a pilovité, světle zelené listy. V období od července do srpna vykvétají modrofialové až růžové lichopřesleny. Máta vyžaduje pravidelnou zálivku a hnojení. Bude se jí dařit na slunci, případně v polostínu a v kypré, humusovité nebo jílovité půdě.
Mátu peprnou lze sklízet prakticky neomezeně skoro celoročně. Průběžně stříháme mladé výhonky. Pro sušení se stříhají natě před květem a blízko u země.
Proč je máta skvělá a k čemu ji využít?
Bylinka vhodná pro využití v kuchyni – typický je mátový čaj, skvělá přísada do marmelád, šťáv nebo likérů
Léčivá bylina – pomáhá při žaludečních a střevních